Waarom Drupal?

Introductie

Drupal is het contentmangementsysteem dat wij bij IADA vaak gebruiken bij het ontwikkelen van websites. Regelmatig krijgen wij vragen over wat een contentmanagementsysteem is, wat de voordelen daarvan zijn (voor de klant) en waarom wij specifiek voor Drupal kiezen. In deze blogpost zullen we die vragen proberen te beantwoorden.

Een contentmanagementsysteem

"Kan ik de site zelf aanpassen?" is een vraag die wij geregeld van klanten krijgen. Dat is precies waar een contentmanagementsysteem (vaak afgekort als CMS) voor is. Een CMS zorgt ervoor dat het makkelijk is om de site te beheren, zonder dat daar technische kennis voor nodig is. Met een CMS kunnen pagina's worden toegevoegd, bewerkt of verwijderd. Deze pagina's kunnen bijvoorbeeld tekst bevatten, maar ook andere inhoud zoals foto's en video's. Het CMS zorgt ervoor dat deze pagina's worden opgemaakt in de huisstijl, zodat ook de nieuwe inhoud bij de rest van de site aansluit. Als laatste bied een CMS pakket (meestal door middel van plug-ins) vaak snel te gebruiken extra functionaliteit, zoals een fotogalerij, blog, polls of een forum.

Het beheren van de site gaat gewoon op de site zelf. Hier is geen speciale software voor nodig en dit kan dus in principe overal (waar toegang is tot het internet). Dit gaat met een speciaal beheerpaneel dat is afgeschermd met een wachtwoord. Zo blijft de toegang hier toe beperkt en kan niet iedereen zomaar uw site aanpassen. Na het inloggen kan het beheer plaatsvinden vanuit het beheerpaneel, maar vaak ook direct op de pagina's zelf. Zo kunnen teksten bijvoorbeeld direct worden aangepast door op het bewerken icoon te drukken.

Het grootste voordeel van een CMS is natuurlijk dat je makkelijk zelf de site kunt beheren. Op die manier hoef je geen contact op te nemen met de websitebouwers voor iedere aanpassingen, waardoor deze aanpassingen sneller doorgevoerd kunnen worden en de site meer up-to-date blijft. Ook kan dit natuurlijk schelen in de kosten. Mogelijke nadelen van een CMS zijn dat het ontwikkelen van een website in een CMS iets tijdrovender kan zijn dan het maken van een statische website. Ook is er soms een iets duurder (dynamisch) hostingspakket voor nodig. Vaak wegen de genoemde voordelen echter zwaarder dan de nadelen, en kan er (zeker op de lange termijn) geld bespaart worden met een CMS. In sommige gevallen kan een CMS juist ook tijd besparen bij de ontwikkeling, omdat geavanceerdere functionaliteit (zoals een contactformulier of een blog) veel sneller kan worden toegevoegd.

Drupal

Drupal is een gratis contentmanagementsysteem uit 2001. Het is oorspronkelijk ontwikkeld door de Belg Dries Buytaert om onder vrienden dingen te delen en discussies te houden. Later werd Drupal open-source en groeide het uit tot het CMS dat het nu is. Nu, in 2013, zijn we inmiddels bij versie 7 aanbeland en versie 8 is al volop in ontwikkeling. Het is zeer populair en groeit nog steeds. Drupal kent een grote community van bijna één miljoen mensen, uit 228 verschillende landen, waarvan bijna dertig duizend ontwikkelaars zijn. Enkele bekende websites die van Drupal gebruik maken zijn: Het Witte Huis, Greenpeace UK, Het Louvre, ING US, MTV UK en McDonald's AU. Dichter bij huis gebruiken bijvoorbeeld de Tweede Kamer Drupal, maar ook diverse gemeenten, zoals de gemeente Breda en de gemeente Leeuwarden.

Dat Drupal populair is staat vast. Dat is echter nog geen reden om maar direct voor Drupal te kiezen. Daarom zullen we hieronder de belangrijkste kenmerken en voordelen van Drupal bespreken.

Stevige basis

Zonder een goede basis ben je nergens. Gelukkig is dat bij Drupal helemaal in orde. Aan Drupal werken vele ontwikkelaars, waarvan de meeste echte professionals zijn waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Alles wordt goed getest voordat het aan het grote publiek wordt aangeboden. Mocht er onverhoopt toch een keer een (beveiligings)foutje optreden, dan wordt deze over het algemeen snel opgemerkt en hersteld door de grote community. Kwaliteit is voor IADA ook erg belangrijk en we vinden dat een site stabiel en betrouwbaar moet zijn. De goede basis van Drupal helpt hierbij. Dankzij deze goede basis is Drupal ook uitstekend geschikt voor grotere websites met veel verkeer en om deze reden wordt het dan ook door veel grote bedrijven gebruikt.

Modulair en uitbreidbaar

Ook is Drupal standaard al erg uitgebreid met vele mooie functionaliteiten, zoals het gebruikersbeheer. Soms heb je hiervan echter niet alles nodig. Gelukkig is Drupal volledig modulair opgezet, waardoor je alles wat je niet gebruikt kunt uitschakelen. Dit houdt de website snel en het beheer overzichtelijk. Soms wil je juist iets meer kunnen dan standaard met Drupal kan. In dat geval kan je aan de slag met modules. Dit zijn uitbreidingen gebouwd door de Drupal community waarmee je allerlei extra functionaliteit aan je site kunt toevoegen. Je hebt keuze uit ruim twintig duizend modules, dus hoogstwaarschijnlijk zit het gene wat je wilt er wel bij. Wil je iets heel specifieks, dan zal je zelf aan de slag moeten en een eigen module moeten maken. Hiervoor is technische kennis uiteraard wel een vereiste, maar gelukkig heeft Drupal een uitgebreide documentatie.

Open-source en community

Een van de grote voordelen van Drupal is natuurlijk dat het gratis te gebruiken is. Dat is mooi, maar nog mooier is dat het ook open-source is. Hierdoor is er een grote community ontstaan die helpt om Drupal te verbeteren op allerlei punten. De community controleert elkaar ook en dit heeft geleid tot de stabiele basis van Drupal. Doordat de community zo groot is, zijn er ook erg veel modules te krijgen. Gelukkig is de community zelf ook erg open-source ingesteld en zijn deze modules grotendeels gratis. Dit in tegenstelling tot diverse andere contentmanagementsystemen waarvan modules (of plug-ins) wel betaald zijn, ook al is het CMS zelf gratis/open-source.

Gebruikersbeheer

Eén van de grootste krachten van Drupal is het gebruikersbeheer, wat zeer uitgebreid is. Allereerst is het makkelijk om in Drupal een registratie- en inlogformulier op te zetten, compleet met "wachtwoord vergeten" optie, e-mail activatie van accounts, gebruikersprofielen, enzovoort. Met deze gebruikersaccounts kan je bepaalde delen van je site beperkt toegankelijk maken. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je eerst moet registreren voordat je het forum kan bekijken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook bepaalde inhoud enkel abonnementhouders tonen. Het bepalen van wie wat mag doen kan zeer precies. Je kan precies bepalen of iemand een bepaalde pagina mag zien, bewerken, iets toevoegen (bijvoorbeeld een reactie op blogpost), enzovoort. Om het systeem overzichtelijk te houden werkt Drupal met rollen. Je kent bepaalde rechten toe aan een rol en deze rol kan je dan gemakkelijk aan één of meerdere gebruikers toekennen. Zo is iemand volledige toegang geven zo simpel als hem of haar de rol administrator te geven.

Gebruiksvriendelijk

Drupal was lange tijd niet het meest gebruiksvriendelijke systeem en het kon enige gewenning eisen. Gelukkig is daar met Drupal 7 verandering ingekomen. Bij de ontwikkeling van deze versie stond gebruiksgemak namelijk centraal. Zowel het opzetten van een nieuwe site, als het (niet-technische) beheer van een bestaande site is een stuk gemakkelijker geworden. Het is en blijft natuurlijk een uitgebreid systeem met vele mogelijkheden, dus enige oefening is nog steeds nodig, maar er is in ieder geval geen technische kennis vereist voor het beheren van je eigen site. Indien gewenst kunnen moeilijkere beheeropties, die niet (vaak) nodig zijn voor het toevoegen en bewerken van site inhoud, verborgen worden. Op deze manier is het systeem nog overzichtelijker en snel te doorgronden.

Kenmerkend aan Drupal is het "overlay adminpaneel" dat als het ware over de site heen ligt. Hiermee kan je direct vanuit de site zelf de inhoud bewerken. Dit werkt makkelijk en efficiënt. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld van hoe dit eruit ziet.


Overlay adminpaneel

Mobiel

Mobiel browsen op de smartphone of tablet is steeds meer in opkomst. Het is natuurlijk belangrijk dat je site ook op mobiel goed werkt. Dit gaat het best als de site zich aanpast naar de grootte van het scherm, zogenaamd responsive webdesign. Probeer voor een voorbeeld onze site maar eens te openen op een mobiele telefoon of het venster van uw browser te verkleinen. Drupal is volledig geschikt voor responsive webdesign en ook zijn er vele modules om sites op mobiele aparaten net dat beetje extra te geven. Hieronder een voorbeeld:

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Het laatste belangrijke voordeel van Drupal is dat het goed inspeelt op zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het is belangrijk dat je site goed gevonden wordt door zoekmachines (met name Google). Drupal heeft hier diverse mogelijkheden voor en houd zich goed aan SEO standaarden, zodat de site niet gemist wordt. Voorbeelden van deze functionaliteit zijn de mogelijkheid tot controle over de URL structuur, controle over pagina titels en automatische generatie van een sitemap.

Andere voordelen

Eigenlijk kent drupal te veel voordelen om op te noemen. Hierboven staan in ieder geval degene die volgens ons het belangrijkste zijn, maar er is nog genoeg te noemen, zoals meertaligheid, goede beveiliging, enzovoort. Het allerbelangrijkste van Drupal is natuurlijk dat het volledig gratis is, dit in tegenstelling tot vele andere duur betaalde CMS pakketten.

Alternatieven

Klinkt geweldig dat Drupal, maar zijn er geen alternatieven? Die zijn er natuurlijk en iedereen heeft zo zijn of haar smaak. Allereerst zijn er velen betaalde contentmanagementsystemen, zoals Apollo CMS. Deze kunnen in sommige specifieke gevallen meerwaarde bieden, en afhankelijk van smaak zijn ze beter (mooier, gebruikersvriendelijker, enzovoort). Wij zijn echter van mening dat gratis systemen, zoals Drupal, vaak minstens net zo goed zijn. Op dat gebied is er het meeste "concurrentie" van Joomla en Wordpress. Samen met Drupal vormen zij de top drie van meest populaire (open-source) contentmanagementsystemen.

Wordpress

Wordpress is van oorsprong meer een blogsysteem dan een echt contentmanagementsysteem. Door de tijd heen is er echter steeds meer CMS functionaliteit bijgekomen. Wordpress is extreem populair, er wordt geschat dat ruim 15% van alle websites gebaseerd is op Wordpress. Hiermee is het dus ook populairder dan Drupal (ongeveer 2%). Het grootste voordeel is het gebruiksgemak. Je kan binnen enkele minuten een Wordpress site online hebben staan, waarop je artikelen kunt plaatsen.

Het grootste nadeel is echter de beperktheid. Het is uitstekend geschikt als blogsite, maar eigenlijk niet voor veel meer dan dat. Wil je met geavanceerdere zaken aan de slag, dan zal je zelf moeten programmeren. Er zijn wel plug-ins die sommige van deze functionaliteiten kunnen toevoegen, maar lang niet voor alles en vaak ook minder uitgebreid dan bijvoorbeeld bij Drupal. Zo zal je bijvoorbeeld ook het uitgebreide gebruikersbeheer met rechten en rollen moeten missen. Verder is Wordpress minder geschikt voor grote sites met veel verkeer.

Om deze redenen zouden we Wordpress eigenlijk alleen willen aanraden als je enkel een blog nodig hebt. Wil je meer, kies dan voor Drupal of een ander meer compleet CMS.

Joomla

In tegenstelling tot Wordpress is Joomla wel echt opgezet als CMS. Dit systeem is dan ook een stuk uitgebreider dan Wordpress, maar daardoor helaas ook weer wat minder overzichtelijk en minder makkelijk op te zetten. Joomla komt qua functionaliteit dicht in de buurt van Drupal, alhoewel Drupal op veel punten nog net wat uitgebreider is. Ook is de interface van Joomla niet heel overzichtelijk. Dit is wel sterk verbeterd in versie 3, maar desondanks nog niet perfect. Een ander nadeel is dat veel van de betere Joomla plugins vaak betaald zijn, terwijl de Drupal modules vrijwel allemaal gratis zijn.

Een voordeel van Joomla is dat het opzetten van een nieuwe site wel erg snel gaat. Koppel hier een gratis een template aan en je hebt snel een site die leuk oogt. Eventueel kun je deze later nog uitbreiden en meer op maat maken. Dit voordeel is echter maar klein en hetzelfde kan met Drupal ook, zij het dat het misschien iets meer moeite kost. We vinden dit dan ook niet opwegen tegen de nadelen en wij kiezen daarom voor Drupal, maar het is natuurlijk ook een beetje een kwestie van smaak.

Geschikt voor alles?

Drupal is een mooi en handig systeem, maar het is niet de oplossing voor alles, of eigenlijk contentmanagementsystemen in het algemeen zijn niet de oplossing voor alles. Een CMS is perfect om een snel een website op te zetten met een diverse standaard functionaliteiten. Zo is het bijvoorbeeld uitstekend geschikt als homepage voor een bedrijf, een persoon of een product. Wil je echter meer, bijvoorbeeld een echte applicatie online zetten, dan kan je beter voor iets anders kiezen. Er valt dan te denken aan bijvoorbeeld Google Calendar of een online spel. Dit zijn geen standaard websites, maar echte webapplicaties met zeer specifieke functionaliteiten. In dat geval zouden we Drupal niet aanraden, alhoewel er natuurlijk wel van alles te realiseren valt met eigen modules.

Voor dergelijke systemen kun je meestal beter uit de voeten met een web framework. Dit is een raamwerk, bovenop de programmeertaal, met allerlei handige zaken om snel en gemakkelijk eigen functionaliteit te ontwikkelen. Waarbij voor een CMS vaak geen technische- of programmeerkennis noodzakelijk is voor het gebruik, is dat bij een framework duidelijk wel. Bij IADA hebben we gekozen voor Ruby on Rails. Dit is iets compleet anders dan Drupal, maar we gebruiken het dan ook voor verschillende dingen. Momenteel werken wij aan twee webapplicaties in Ruby on Rails, Cwic en Left for Death, en we hopen u hier binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Conclusie

Een contentmanagementsysteem is dus ideaal om een eigen site te beheren. Het maakt het toevoegen, bewerken en verwijderen van inhoud gemakkelijk en zorgt ervoor dat hier geen technische kennis voor nodig is. Op deze manier kunt u zelf uw site beheren. Ook helpt het om snel een site op te zetten met diverse standaardfunctionaliteiten. Omdat alles open-source is, zijn er veel van dit soort functionaliteiten verkrijgbaar en zijn deze vaak goed en uitgebreid getest. Drupal is het CMS dat we bij IADA gebruiken, vanwege de grote community, stevige basis, uitbreidbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en andere voordelen op het gebied van gebruikersbeheer en SEO. Het is helaas niet geschikt voor alles, maar daarvoor zijn weer andere oplossingen.

IADA kan voor u een volledige Drupal site realiseren, met een op maat gemaakt ontwerp en functionaliteiten die u wenst. Ook zullen we u helpen bij het beheer, als het desondanks het gebruiksgemak van Drupal nog niet helemaal wilt lukken. Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden kunt u ons portfolio bekijken of de site waar u nu op zit. Als u vragen heeft of geïnteresseerd bent, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Reactie toevoegen