Upgraden naar Windows 10: bescherm je privacy met deze tips

Gratis Windows 10 upgrade!

Wanneer je Windows 7 of Windows 8.1 op je computer hebt draaien, mag je nu gratis updaten van Microsoft. Geweldig! Je hebt ongeveer een jaar de tijd om te besluiten of dit een goed idee is. Upgraden kan nog tot 29 juli 2016. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten als je upgradet. En wanneer je net een nieuwe pc hebt aangeschaft en er staat Windows 10 op, dan is het misschien ook wel raadzaam om even te controleren of een paar instellingen wel goed staan. Windows 10 is namelijk, met de standaard instellingen, niet zo heel erg zuinig met het verzamelen van jouw gegevens. Nu zijn we een dergelijke houding wel gewend van de services van Google en Facebook, maar hierbij hebben we meer het gevoel dat het onze eigen keuze was om deze service te gaan gebruiken. Bij een upgrade van Windows lijkt het meer een vervelende truc om ook zoveel mogelijk data van mensen te gaan verzamelen. Veel keuze tussen besturingssystemen is er niet en mensen willen toch graag hun oude vertrouwde software gebruiken die enkel geschikt is voor Windows. Bijvoorbeeld zo'n beetje alle games.

Vervelende standaard instellingen

Wat zijn nu de standaard instellingen waar je niet blij mee moet zijn? Hieronder volgen er een paar:

  • Microsoft wijst jouw computer een advertising-ID toe. Hierdoor kan Microsoft jou makkelijker herkennen, beter bijhouden wat je doet en meer gepersonaliseerde advertenties tonen.
  • Updates van Windows deelt jouw computer standaard met anderen. Windows laat jouw computer standaard ook updates naar andere mensen op het internet sturen. Jouw internetverbinding wordt hiervoor gebruikt en daardoor kan je internet trager worden. Hier heb jij zelf eigenlijk helemaal niks aan, het ontlast alleen de servers van Microsoft.
  • Standaard staat Cortana aan. Cortana is een persoonlijke assistent die vergelijkbaar is met Siri op iOS. Dit zorgt er onder meer voor dat wanneer jij in het startmenu typt om bijvoorbeeld een applicatie of document te zoeken, dat dit naar Microsoft wordt gestuurd. Hier krijg je vervolgens zoekresultaten van internet voor terug, maar Microsoft houdt dus wel alles bij wat jij op je computer zoekt. Daarnaast kun je Cortana met je stem bedienen, dus elk geluid dat jouw computer opvangt wordt door Microsoft geïnterpreteerd. Daarnaast stuurt Cortana je contacten door, je kalenderafspraken, locatie enz. Mocht je op je computer werken met handschrift, dan verzamelt Cortana dat ook graag.
  • Microsoft krijgt feedback over het gebruik van Windows. Microsoft wil graag weten hoe hun product gebruikt wordt. Omdat weinig mensen de moeite nemen om Microsoft te mailen over hun ervaringen, houdt Microsoft standaard zo'n beetje elke interactie met Windows bij. Dit noemen ze Telemetry. Elk programma dat je opent, hoe lang je het gebruikt enz., houden ze bij en verzamelen ze. In de "full mode" van telemetry sturen ze bij een mogelijk probleem ook stukken data uit het RAM geheugen mee voor onderzoek. Het is daarbij mogelijk dat daar ook data tussen zit van de document waar jij aan werkt.
  • Wifi-Sense deelt jouw Wifi wachtwoord. Wifi-Sense wil voorkomen dat mensen om wachtwoorden voor Wifi verbinding moeten vragen wanneer ze bij vrienden op visite zijn. Daarom slaat Microsoft de Wifi wachtwoorden op en deelt deze automatisch met je vrienden. Deze kunnen dan gebruik maken van je internet verbinding zonder dat ze om het wachtwoord moeten vragen. Op zich een goed idee, maar de aanname dat je jouw Wifi met al je contacten wilt delen gaat meestal niet op. Vaak geeft toegang tot je Wifi netwerk niet alleen toegang tot je internetverbinding, maar ook toegang tot de overige computers en apparaten in je netwerk. Afhankelijk van hoe jij je netwerk hebt ingericht, zouden vage kennissen ook wel eens bij je data op je NAS te kunnen. Daarnaast betekent dit dat Microsoft je Wifi wachtwoord ergens op een server opslaat en zij dit zouden kunnen bekijken.

Voor meer details over deze punten zie dit artikel op lifehacker.com.

Upgraden met een stappenplan

We hebben gelukkig nog wel mogelijkheden om het verzamelen van data door Microsoft enigszins tegen te gaan. Het is veel werk om zelf te analyseren welke data Windows nog naar de servers van Microsoft stuurt en dit is vrij ingewikkeld voor de gewone gebruiker, maar gelukkig zijn er al veel mensen die zich hier mee bezig hebben gehouden. De handleiding die ik daarvoor gebruik, staat op deze Reddit guide. Een van de meest belangrijke stappen is dat je tijdens de installatie niet voor de Express instellingen kiest, maar kiest voor de handmatige installatie en daarbij alle aan/uit knopjes op 'uit' zet. Daarnaast wil je geen Microsoft Live account aanmaken, maar een lokaal account (zie dit artikel voor een aantal redenen).


Bovenstaande foto is helaas in het Engels maar geeft aan waar de link naar de handmatige instellingen staat. Deze link staat namelijk helemaal links in de hoek. Klik dus niet zomaar op de knop Express instellingen rechts in het scherm!

Na de installatie wil je nog een paar zaken uitzetten. Zie de stappen op Reddit onder het kopje After installation

Verminderde functionaliteit

De zaken die in de verschillende handleidingen worden aangeraden om uit te schakelen als je Windows 10 wilt gebruiken en toch op je privacy wilt letten, beperken mogelijk wel de functionaliteit van Windows. Cortana uitschakelen zorgt er namelijk ook voor dat je geen webresultaten als suggestie krijgt als je ergens naar zoekt. Daarnaast mis je de functionaliteit om de computer via spraak te besturen. Iets dat ik niet gebruik en ook nooit zal gaan gebruiken. Dit geldt misschien niet voor jou. Een ander voorbeeld is het uitschakelen van Windows Defender. Windows Defender is het standaard anti-virus programma van Windows. Het uitzetten van Windows Defender is dan ook alleen een goed idee wanneer je zelf een vervangende virusscanner hebt geïnstalleerd. Daarnaast heeft het toevoegen van alle urls van Microsoft aan de hosts file, om deze zo te blokkeren, ook nadelen. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je bepaalde security updates niet binnen krijgt en daardoor wordt je installatie mogelijk onveilig. Daarom heb ik ervoor gekozen om dit laatste niet te doen.

Verbetering

Wanneer we de vervelende standaard instellingen hebben aangepakt, is Windows 10 eigenlijk zeker wel een verbetering ten opzichte van Windows 7 of Windows 8. Upgraden is, wanneer je het goed doet, zeker aan te raden. Uiteindelijk zal de Windows gebruiker dit toch moeten doen, want ook de ondersteuning van Windows 7 en Windows 8 zal aflopen. Dit duurt nog een hele tijd, maar het is zeker iets om rekening mee te houden als je overweegt om voor 29 juli 2016 te kiezen voor de gratis upgrade.

Reactie toevoegen