The internet of things will be without coffee

afbeelding van Christiaan

I generally like products that are connected to the internet and to remotely control appliances around the house, for example by using my mobile phone as the remote. For example controlling the heating, lighting or music around the house. Today, for most of these concepts ready made solutions are commercially available and are often plug-and-play. Unfortunately, in most cases, the added connectivity isn't making the product more enjoyable. Often, it does not even solve only one of the problems traditional non-connected products had. Take for example the coffee machine.

Fiscaal voordelig beginnen met ondernemen

afbeelding van Kevin

In onze vorige blogpost hebben we een aantal belastingvoordelen voor ondernemers besproken. Maar wist je dat beginnen met ondernemen nog voordeliger is? De belastingdienst hanteert namelijk extra voordelen voor beginnende ondernemers, de zogenaamde startersaftrek. In deze blogpost leggen we uit wat de startersaftrek is, hoe hoog het voordeel kan oplopen en wanneer je er gebruik van kunt maken.

Upgraden naar Windows 10: bescherm je privacy met deze tips

afbeelding van Christiaan

Wanneer je Windows 7 of Windows 8.1 op je computer hebt draaien, mag je nu gratis updaten van Microsoft. Geweldig! Je hebt ongeveer een jaar de tijd om te besluiten of dit een goed idee is. Upgraden kan nog tot 29 juli 2016. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten als je upgradet.

Belastingvoordeel voor ondernemers

afbeelding van Kevin

Ondernemers zijn goed voor de economie! Dat vinden ze bij de belastingdienst vast ook. Om ondernemen aantrekkelijker te maken zijn er namelijk allerlei fiscale voordelen voor ondernemers. Deze voordelen worden samen de ondernemersaftrek genoemd. In deze blogpost leggen we uit wat de ondernemersaftrek is, waaruit deze bestaat en wanneer je er recht op hebt.

Eisen aan urenregistraties voor de belastingdienst

afbeelding van Christiaan

Om het ondernemerschap te stimuleren heeft de overheid allerlei belastingvoordelen in het leven geroepen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten ondernemersaftrek zoals startersafrek, zelfstandigenaftrek enz. Op een aantal van deze voordelen mag pas aanspraak gemaakt worden wanneer er een bepaald aantal uren gewerkt wordt aan de onderneming. De ondernemer moet dan ook redelijkerwijs kunnen bewijzen dat dit aantal uren daadwerkelijk gemaakt zijn voor de onderneming.

Rails tip: display association validation errors on fields

afbeelding van Kevin

In Ruby on Rails it is common to use a (collection) select field to set the value for a belongs_to association. However, using Rails' default form builder, validation errors on the association field are usually not correctly displayed. They are either shown on the form's label or the field, while you usually want both. In this blogpost I show a simple patch to fix this problem and make sure validation errors for associations are shown both on the label and the field itself.

The security of Ruby on Rails

afbeelding van Kevin

At IADA we often use the Ruby on Rails web framework for developing the more complex web applications. Ruby on Rails, like any other web framework, eases the development of these applications, usually by proving many common functionalities that developers can directly put to use. Part of these functionalities are security functionalities that help protect the application against common web attacks, such as SQL injections and Cross Site Scripting (XSS) vulnerabilities. However, a question that now arises is whether these web frameworks and the protection mechanisms they offer are secure themselves. I developed a methodology to analyse the security of (arbitrary) web frameworks, as part of my master thesis research.

ANBI? Website verplicht!

afbeelding van Floris

Goede doelen die de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) hebben zijn sinds 1 januari 2014 verplicht om bepaalde informatie te publiceren op een website. De NOS meldde echter onlangs dat op dit moment nog maar minder dan de helft van de ANBI's aan deze verplichting voldoet. Bovendien is de Belastingdienst strenger gaan controleren of ANBI's aan de voorwaarden voldoen. Bent u bestuurder van een ANBI en heeft uw instelling nog geen website? Dan is nu dus het moment om daarin verandering te brengen.

Gauges voor weergave van huidige temperaturen

afbeelding van Christiaan

In het kader van het maken van een Raspberry Pi-temperatuursensor, waar ik een tijd geleden een blogpost over heb geschreven, heb ik mij ook wat meer verdiept in hoe je het beste een metertje zou kunnen weergeven die real-time informatie verschaft over de temperatuur. Het mooiste zou zijn om een analoge temperatuurmeter te kunnen simuleren. We zijn namelijk allemaal gewend om dit soort analoge meters snel af te kunnen lezen. De precisie van de digitale meters is voor ons vaak helemaal niet van belang en zijn soms zelfs lastiger te interpreteren. Vandaar dat ik geprobeerd heb een analoge ronde thermometer te realiseren.

Waarom Drupal?

afbeelding van Kevin

Drupal is het contentmangementsysteem dat wij bij IADA vaak gebruiken bij het ontwikkelen van websites. Regelmatig krijgen wij vragen over wat een contentmanagementsysteem is, wat de voordelen daarvan zijn (voor de klant) en waarom wij specifiek voor Drupal kiezen. In deze blogpost zullen we die vragen proberen te beantwoorden.

Temperatuurmonitoring met de Raspberry Pi

afbeelding van Christiaan

Voor een horecaproject wilde ik een simpele webpagina maken die een log van de temperaturen van een aantal koelkasten en vriezers weergeeft. Daarvoor had ik een eenvoudig systeem nodig dat een aantal temperatuursensoren uitleest en naar een database stuurt voor verdere verwerking. Ik had nog een Raspberry Pi liggen die ik niet gebruikte, dus heb ik een simpele setup gemaakt met die Pi en meerdere DS18B20-temperatuursensoren.

Vertaal Übercart-producten met Entity Translation

afbeelding van Floris

Hoewel Drupal Commerce erg in opkomst is als dé e-commercemodule voor Drupal, is in mijn ogen Übercart nog steeds de betere keuze als het gaat om gebruiksvriendelijkheid voor sitebeheerders. Voor wie een meertalige webshop wil, heeft Übercart op het eerste gezicht echter een groot nadeel: Übercart-producten zijn nodes, en de Internationalization-module (i18n) – de gebruikelijke en in veel gevallen meest flexibele manier om meertalige Drupal-sites te maken – maakt voor elke vertaling een aparte node aan. Dat is een probleem, want Übercart koppelt productinformatie als prijs, artikelnummer en voorraad aan de productnodes. Als er voor elke taal een aparte productnode wordt aangemaakt, verschilt die informatie per taal, wat in de meeste gevallen niet gewenst is.

IADA Social Media Wall

afbeelding van Christiaan

Om jezelf als bedrijf of stichting onder de aandacht te brengen is vandaag de dag Twitter en Facebook onmisbaar. Statusupdates en Tweets worden door elk moment van de dag, overal ter wereld gepubliceerd. Ook tijdens feesten en partijen. Om de online conversaties over een bepaald evenement wat extra op te doen laaien, kun je tijdens het evenement op een projectiescherm of televisie recente Tweets en Statusupdates over het evenement weergeven. Dit zorgt voor meer mond-tot-mondreclame online binnen de kennissenkring van je bezoekers en hierdoor wordt precies de doelgroep van het evenement aangesproken.